Numatic JVH-186 James

bakje blauwe jamesStofzuiger uit de kast, stekker in het stopcontact en zuigen maar. Met een stofzuigeblauwe jamesr die het gewoon doet. Lachend. Dat is de Numatic JVH-186, kortweg: James. Die kleine blauwe, die zo lollig naar je grijnst. Maar waarom zou je deze kleine blauwe geinponem kopen? Wat zijn precies de voordelen? En zijn er ook minpunten?
Onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

Voordelen

Groot, maar toch klein

James kan veel hebben. Hij graast 8 liter stof naar binnen. Dat is al gauw twee keer zoveel als stofzuigers van andere merken. Het duurt dus wel even voordat je de zak hoef te legen. En toch is dit apparaat niet bijzonder groot. Een beetje gangkast heeft er wel plek voor.

Maakt niet zo’n herrie

Katten. Je zet de stofzuiger aan en ze smeren hem. Dat zal bij deze lachende stofhapper niet veel anders zijn, vrees ik, het blijft een stofzuiger, maar misschien dulden ze hem nog even in hun comfortzone voordat ze ervandoor gaan. Met 76 decibel maakt deze stofzuiger namelijk verrassend weinig geluid. Geen piepende oren dus.

Lekker lang snoersnoer oprollen james

Een van de grootste ergernissen: dat je niet eens achter de bank kunt komen omdat het snoer te kort is. Daar heb je bij deze geen last van, want James rolt zonder morren vanaf het stopcontact 10 meter achter je aan. Tel daarbij de slang en de stang op en je kunt een kamer van meer dan 25 meter lang rustig van de ene kant naar de andere kant zuigen, zonder ook maar één keer van stopcontact te wisselen.

Handig bakje

Bovenop onze blauwe vriend zit een rond bakje. Daar kan het snoer in, maar je kunt er ook spulletjes indoen, die je nodig hebt om het huis schoon te maken. Een stofdoekje, handschoenen, borsteltje voor de plinten, dat soort dingen. Dat is een van die dingen waar ik mee worstel: dan wil ik de stoelen doen en dan ligt dat mondje nog op de bank. Dus leg de slang neer, loop terug, pak de borstel en hoor de stofzuigermond intussen het knutselwerkje van mijn zoon vermorzelen.

Nadelen

Zwaar-ig

Hij is rond en oogt een beetje mollig. Erg licht kun je deze blauwe knakker ook weer niet noemen, met zijn 7 kilo schoon aan de haak. Niet heel gek voor een stofzuiger als dit, maar je moet wel bedenken dat hij in de loop van de tijd zwaarder wordt, want hoe meer je opzuigt, hoe meer gewicht erin zit. En er kan 8 liter in. Dat moet je dus allemaal mee naar boven tillen. Til er ook weer niet te zwaar aan: een kind van een jaar of twee weegt normaal gesproken meer.

Snoer rolt niet zelf opsnoer oprollen james

Je kunt geen knopje indrukken die het snoer voor je oprolt. Je moet het snoer zelf met de hand bovenop de stofzuiger leggen. De vraag is of dat erg is, want die automatische oproldingen gaan vaak stuk of het past ineens niet meer. Daar snap ik nou nooit wat van. Dan blijft er zomaar een heel stuk snoer over en moet je dat snoer dus achter de stofzuiger aan de kast in smijten. Kun je de volgende keer de boel weer gaan ontwarren. Drama. Bij deze heb je daar dus geen last van.

Wat vinden anderen ervan?

Ik hoor je denken: ‘Dat kun je nou allemaal wel zeggen, van al die voor- en nadelen, maar hoe ervaren andere mensen hem in het dagelijks leven? Zouden zij hem ook aanraden?’

Om kort te gaan: ja, ze raden hem zeker aan. Ik heb zes webshops met reviews bekeken, met in totaal een stuk of twintig reacties. Bijna iedereen geeft vier of meer sterren voor dit apparaat. Dat vind ik erg veel.

Slechts één iemand geeft één ster. Hij heeft aldoor ruzie met de stang die niet of juist wel los wil, omdat het plastic is gescheurd en hij vindt het bakje niet groot genoeg. En dat er maar één stand op zit vindt hij erg onhandig.

Verder is iedereen blij met hun James. Wat een heerlijke naam, trouwens. Alsof het een butler is, die je alles aanreikt. Hij neemt inderdaad ook spullen mee, maar, je moet nog wel zelf de stang heen en weer halen en bukken om onder de bank te komen. Ik kan me wel voorstellen dat het een gevleugelde uitdrukking wordt thuis. ‘Stuur jij James even naar de keuken?’ ‘Hoezo?’ ‘Je hebt troep onder je schoenen.’

‘Hij doet wat hij hoort te doen,’ zeggen verschillende mensen. En: ‘Gewoon een goede stofzuiger’. ‘Superstofzuiger’, noemt iemand hem zelfs. Dat gaat me te ver. Zie je Batman al stofzuigen?

Wat wel een minpuntje is – dat vaker terugkomt: het zelf oprollen van het snoer. ‘Maar dat hebben we er wel voor over,’ zegt iemand liefkozend.

De Numatic JVH-186 James Kopen

Deze James stofzuiger is onder andere verkrijgbaar bij:

» Bol.com

Alternatieven

Twijfel je nog? Is deze kleine blauwe het nèt niet? Of wil je nog even verder kijken naar een andere, die misschien meer in jouw straatje past? Kijk dan eens naar de Groene James of de Henry Basic.

De Groene James (Eco)groene james eco

De James Eco is, de naam zegt het al, de groene versie van de James. Hij is grotendeels hetzelfde als zijn blauwe broeder. Het verschil zit hem vooral in het energielabel en de kosten. De blauwe heeft energielabel B, de groene heeftenergielabel A. Verder is de groene stiller, doet hij het beter op een harde vloer en zit er ook een uitblaasfilter op. Dat kost je wel een paar tientjes extra.

» Volledige review Numatic James Eco

De HVR Henry Basicrode henry basic

De ‘gewone’ Henry Basic is misschien nog een optie voor je. Deze pater familias van de Numatic stofzuigerfamilie is geliefd onder schoonmaakbedrijven en kinderdagverblijven. Ongeveer net zo zwaar, maar twee keer zo krachtig. Alleen deze heeft niet zo'n handig bakje bovenop.

» Volledige review Henry Basic

Stofzuigen met een glimlach!
Logo