NUMATIC CHARLES CVC-370

Als je veel moet zuigen of een bloedhekel hebt aan stofzuigerzakkenblauwe charles verwisselen en je moet ook af en toe nattigheid wegwerken, haal dan Charles, de Numatic CVC-370, erbij. Dat is wat je noemt een echte kanjer met een enorme zuigkracht voor het echte schoonmaakwerk. Hieronder leer je wat meer over zijn grote voordelen en zijn onhebbelijkheden. Hij is er in het blauw en het zwart.

Onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

Voordelen

Groot

Charles is groot. En dan bedoel ik niet een beetje ruim, maar echt groot. Hij heeft ruimte voor wel 15 liter aan troep. Stof, papiertjes, ijsstokjes, zaagsel, kromme punaises, alles gaat er in. Ik weet niet hoeveel oppervlakte je moet zuigen en hoeveel troep je moet opruimen, maar hiermee kun je lekker lang doorzuigen voordat de stofzuigerzak vol zit. Ga je water opzuigen, dan kan er 9 liter in.

Water opzuigenwaterfilter numatic charleswaterfilter-numatic-charles

Vorige jaar baalde ik dat ik geen stofzuiger had die al dat water kon opzuigen. Ik had een waterballet in mijn bijkeuken. De wasmachine zat nog vol water en op de een of andere manier kon het deurtje gewoon open. Er zat blijkbaar geen veiligheidssluiting op. Het water gutste over de vloer. Met de grote grijnzende vriend was het een eitje geweest om het op te ruimen.

Als je water gaat zuigen moet je hem wel eerst ombouwen, maar dat is zo klaar. Je haalt gewoon de zak eruit, stopt er een waterfilter in en je hebt een waterzuiger waar negen liter in kan. Na gebruik haal je de deksel en de slang er af en dan giet je hem als een emmer leeg. Je moet hem vervolgens wel drogen voor je weer stof gaat zuigen, anders blijft dat in de slang plakken.

Snoer van 10 meter

Deze vrolijke machine kan sowieso een aardig eind rondrijden voordat hij vol zit, maar hij kharde vloer en tapijtan ook lang doorrijden voordat het snoer aan het eind is. Er zit namelijk een stroomkabel aan van 10 meter. Samen met de stang en de slang kun je dus makkelijk 25 meter heen en weer de kamer door. Handig voor een groot huis of voor in een flinke schuur.

Grote zuigkracht

Het vermogen van een normale huisstofzuigers is zo'n 600 á 700 Watt. Dat is niet te vergelijken met Charles, die heeft een zuigkracht van 1200 Watt. Om een beeld te krijgen: zie onderstaand filmpje waar hij in een seconde of vijf een emmer water leegzuigt. Die zuigkracht is vooral belangrijk als je zware troep zoals kleine steentjes moet opzuigen of zand uit de putjes van een grove betonvloer.

Nadelen

Zoals iedere man, zelfs die van koninklijke huize, heeft deze koning van de stofzuigers ook zijn onhebbelijkheden. Dat zit hem bij deze vooral in de grootte.

Groot

Elk voordeel hep z’n nadeel, om de uitspraak van een beroemde filosoof maar eens te verhaspelen. Dat gaat hier zeker op. Hij is groot, schreef ik al. Dat is prettig als je veel te zuigen hebt en als het schoonmaakhok op kantoor of in school ruim genoeg is, maar als dat niet zo is, dan is hij misschien een beetje een sta-in-de-weg.

Gewicht

Zijn grootte zit hem ook op de weegschaal in de weg. En dat zit hem niet in zware botten. Hij is gewoon wat stevig: ruim zeven kilo. De trap is nog wel te doen als hij leeg is, maar let wel: hij wordt in de loop van het jaar steeds voller en dus zwaarder. Omdat hij ook vrij fors qua omvang is, wordt traplopen met deze machine eerdertrapzeulen.

Ervaringen – wat zegt het Nederlands publiek?

Fijn toch, dat er mensen zijn die achter hun laptop of tablet zijn gekropen om op internet iets te vertellen over hun ervaringen met Charles. Wat meteen opvalt is dat deze lieden over het algemeen bijzonder tevreden zijn over hun krachtpatser.

Op de Britse site van Amazon geeft maar liefst 93 procent van de 120 gebruikers het hoogste aantal van vijf sterren. Dat is echt veel. Ook op ander sites krijgt hij veel lof.

Een meneer zegt bijvoorbeeld dat hij hem met plezier gebruikt in zijn café, als de klanten weg zijn, neem ik aan. Een ander heeft hem speciaal gekocht voor in de schuur daar allerlei rommel mee opzuigt, tot ijzerzaagsel aan toe. Wel vindt hij het waterfilter vrij groot en daardoor lastig om op te bergen.

Een mevrouw heeft een ander puntje van kritiek: haar grote blauwe is een beetje topzwaar en rolt makkelijk om als je er ineens hard aan trekt of als hij blijft haken achter een drempel.

Net als bij bijna alle andere Numatics zijn mensen een beetje knorrig over het feit dat het snoer niet automatisch oprolt. Klopt, je moet het zelf oprollen rond zijn hoedje. Dat heeft gek genoeg ook weer een voordeel: want als het er niet is kan het ook niet kapot gaan.

De Numatic Charles kopen

Deze Charles stofzuiger is verkrijgbaar bij:

» Bol.com

Alternatieven

Ben je ergens wel gecharmeerd van Charles, maar wil je toch nog even een blokje om? Misschien wordt je tijdens je zoektocht naar de ultieme stofzuigpartner wel verliefd op George de groene of Edward de rode.

Numatic GeorgeNumatic GVE-370 George

Misschien heb je toch liever een stofzuiger die nog wat meer aankan, qua viezigheid. Tapijten schoon boenen, bijvoorbeeld, of de ondergekotste achterbank van de auto soppen. Dan heb je inderdaad meer aan George. Die heeft een zeepreservoir en speciale borstels voor dit soort klusjes. Hij is ook net iets groter, aanzienlijk zwaarder en je hebt meer spullen om op te slaan. Niet te vergeten: hij doet dat extra werk niet gratis. Het kost je zeker honderd euro meer.

» Volledige review Numatic George

Numatic EdwardNUMATIC EVR-370 EDWARD

Edward, de rode, is bedoeld voor kantoren en grote huizen, waar wateroverlast geen issue is. Zijn bak is net als zijn broers hierboven ook 15 liter groot, maar daar kangeen water in. Zijn zuigkracht haalt het niet bij die van zijn broers, maar je kunt het wel verstellen. Er zit een langer snoer op en een parketborstel en hij is zwaar: ruim tien kilo.

» Volledige review Numatic Edward

Stofzuigen met een glimlach!
Logo